سنگ های ساختمانی
سنگ های ساختمانی
سنگها نوعا دارای سطوحی هستند که در آنها نیروی چسبندگی و اتصال دانهها نسبت به لایههای دیگر کمتر و یا حداقل است و این موارد میتواند از اهمیت زیادی در بررسی سنگها برخوردار باشد. در مجموع سنگ ساختمانی باید بدون شیار، رگه، ترک، خلل و فرج، پوسیدگی و لایه سست باشد و حتیالمقدور رنگی یکنواخت داشته باشد.
به طور کلی سنگ طبیعی را که دارای مقاومت کافی در شرایط جوی و رنگ جالبی باشد میتوان در عملیات ساختمانی و به صورت سنگ لاشه، سنگ قواره، سنگ باربر، سنگ پلاک، سنگ درپوش و سنگ ستون استفاده نمود.
طرز تهیه سنگها و انواع آن
قطعات بزرگ سنگی که از معدن به دست میآورند به نام "سنگ قله" معروف است. سنگ قله نباید در زیر تیغه برش خرد شود و حتیالمقدور بزرگ و قابل حمل باشد. سنگ قله را بوسیله دیلم، دست انفجار و یا برش از معدن جدا میکنند و بسته به نوع جنس و کاربرد آن در کارگاه به وسیله عملیات مکانیکی آماده کار میسازند.
سنگ پلاک (تزئیناتی): برای نماسازی در سطوح از سنگ پلاک استفاده میشود. برای تهیه سنگ پلاک، سنگ قله را درکارگاه سنگبری به ضخامتهای مورد نظر برش داده و سپس آن را تا حد جلا و آینه شدن ساب میدهند.
سنگهای با کاربرد خشن و باربر را بهوسیله تیشه و چکش آماده مینمایند و سنگهای تزئینی را ابتدا برش داده و در حین برش شستشو میدهند تا سنگ را شسته و خاک آن را بگیرند آنگاه بسته به اهمیت و مرغوبیت، آن را ساب و جلا میدهند .
سنگهایی که در ساختمان به کارمیروند به نامهای سنگ لاشه، سنگ قواره، سنگ بادبر و سنگ پلاک مرسوم میباشند.