بازار سنگ عراق
بازار سنگ عراق
بازار عراق به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده است. بخش شمالی منطقه شامل شهرهای هوولیر، دهوک و .. به لحاظ صادرات سنگ توسط ترکیه تامین می شود که می توان به دلایل مختلفی از جمله: وجود دو گمرک زاخو و ابراهیم خلیل که مهمترین گمرکات به لحاظ امکانات می باشند، شناسایی زود هنگام و سرمایه گذاری ترکیه بر روی این بازارها و بدست آوردن اعتماد در بازار مصرف با برنامه ریزی بلند مدت در کردستان عراق اشاره کرد. مهمترین شرکت فعال ترکیه ای در عراق شرکت مرمر ترکیه است. البته لازم به توضیح است که صادرات سنگ ترکیه محدود به این منطقه نمی شود و در کل جایگاه خاصی در بازار سنگ کردستان عراق دارد. بخش جنوبی منطقه که دارای مرز مشترک با ایران می باشد. دو بازار مرزی مشترک ایران و کردستان، سیران بند بانه و باشماق مریوان می باشند که تنها از مرز باشماق به منظور ترخیص سنگ استفاده می شود. تنها معدنی که در کردستان عراق در حال فعالیت می باشد معدن حلان است
مشکل بازار سنگ ایرانی در عراق
عدم اطمینان به سنگ صادراتی ایرانی بدلیل رفتارهای اشتباه صادرکنندگان ایرانی و نداشتن برنامه بلند مدت به منظور بدست آوردن بازار سنگ کردستان و ارائه محصولات نامرغوب .
عدم سرمایه گذاری و برنامه ریزی دولت در زمینه صادرات به کردستان عراق و نبود راه های مطمئن در زمینه وصول مطالبات.
انواع دریافت وجه رایج در معاملات در کردستان عراق:
۱- اعتباری
۲- مشارکتی
۳- خرید در ازائ مبلغ دریافتی
از بین سه مورد ذکر شده نوع اعتباری مطمئن ترین راه در وضعیت کنونی کردستان عراق و با توجه به بی اعتمادی به صادرکنندگان ایرانی می باشد.
شرکت صادرات سنگ ساختمانی استان کرمان یکی از شرکت های فعال ایرانی در زمینه صادرات سنگ در عراق می باشد که فعالیت خود را از سال ۱۳۹۰ در این بازار شروع کرده است. بیشترین صادرات سنگ به کردستان عراق به اسم اشخاص حقیقی بوده که تحقیقات صورت گرفته نشان داد که سنگ صادراتی اکثرا از معادن سنگ خرم آباد، اصفهان، آذربایجان، کردستان و کرمان تامین می شود.
در حال حاضر تراورتن کرم جایگاه خاصی در کردستان دارد.در اولویت بعدی سنگ گرانیت و مرمریت قرار گرفته اند. البته در بازار فعلی هر سنگ یکه بدرستی معرفی و بازاریابی شود می تواند جایگاه مناسبی در این بازار پیدا کند.
علاوه بر سنگهای صاب و صیقل شده سنگ گیوتین نیز بازار مناسبی دارد.