جایگاه سنگ مرمریت در ایران و جهان
جایگاه سنگ مرمریت در ایران وجهان
از آنجایی که کشور ایران سرشار از معادن می باشد، معادن فراوانی در کشور کشف می شدند که در نظر مردم ما مرغوب و مطلوب و قابل استفاده در صنعت ساختمان نبود ، اما چه بسا این سنگ در جای دیگر دنیا طرفداران بسیاری داشت.
به نظر می رسد صنعت دکوراسیون اعم از کفپوش و پارکت و رنگهای داخلی ساختمان در دنیا، وارد مرحله جدیدی می شود. دیگر همچون قدیم رنگ پارکت و دیوار کوب قهوه ای و چوب درختی نمی باشد و تغییر ذائقه از کشورهای پیشرفته دنیا به سمت دیگر کشورها محسوس است…
ابر کشور پهناور چین دارای بزرگترین بازار سنگ جهان در خود چین است، همچنین بیشترین بازار صادرات سنگ در جهان را به خود اختصاص داده است. همچنین دارای بزرگترین و منسجم ترین نمایشگاه سنگ در جهان می باشد.
نحوه بوجود آمدن سنگ مرمریت چگونه است؟
از نظر تئوریک سنگی است آهکی و دگرگون با وزن مخصوص بیشتر از سنگ آهک و مرکب از بلور کلسیت، marbleدولومیت یا هر دوی آنها که دارای بافت پیوندی یکپارچه یا موزائیکی میباشد و جزء سنگهای نرم بر میباشد. اعم از دگرگون و یا غیر دگرگون میباشد که مناسب برای صیقل دادن بوده و جلای خوبی دارد و بطور کلی شامل کلیه سنگهای آهکی ساختمانی غیر از مرمر و تراورتن میباشد و به همین علّت انواع رگهها و فسیل در بعضی از آنها قابل مشاهده است. مرمریت ها را هم بر حسب مقدار کربنات منیزیم به نامهای مرمریت کلسیتی، مرمریت منیزیتی یا مرمریت کلسیتی دولومیتی مینامند. این سنگ با توجه بر اثر وجود ناخالصیها به رنگهای روشن و سفید تا تیره و رنگی مانند قرمز، کرم، قهو های، صورتی، سیاه، خردلی، سبز و غیره وجود دارد. روش برش سنگهای مرمریت در معدن به صورت سیم برش میباشد. به طور کلی مرمریتها سنگ هایی هستند که از مقاومت بالایی برخوردار نیستند ولی بعضی از آنها یافت میشود که از نظر خواص و طرز تشکیل مانند مرمریت میباشند ولی از نظر سختی مانند گرانیت و چینی میباشند که در این صورت این نوع از مرمریتها به علّت داشتن خلل و فرج به صورت پرشده استفاده میشوند. در گذشته جهت پر کردن سنگها از بتونه معمولی که تشکیل شده است از مل، سیمکا و پودر سنگ استفاده میشد ولی اکنون از رزین استفاده میشود. پشت بعضی از سنگهای مرمریت را چسب و رزین و یا اپوکسی و چسب و توری میکنند تا پایداری سنگ افزایش یابد. برخی از سنگهای مرمریت به علّت ماهیت آهکی که دارند دارای جذب آب بسیار بالایی میباشند. به همین علّت آنها را اکیداً در جاهایی که آبریزش فراوان دارد مانند سرویس بهداشتی، دستشویی، آشپزخانه و حمام نباید استفاده کرد. این سنگ در برابر عوامل طبیعی مثل باران، سرما و گرما و هوازدگی مانند تراورتن نمیباشد و ضعیفتر است. بنابراین سنگهای مرمریت اگر در مکان هایی که در معرض انقباض و انبساط قرار میگیرند استفاده شوند، دچار خردگی میشوند. به علّت اینکه اغلب سنگهای مرمریت مقاومت کمی دارند، در سالنها و پلهای پر رفت و آمد نباید استفاده گردند؛ زیرا به مرور زمان دچار سایش شده و گود میشوند همچنین در نمای ساختمان و در معرض نور آفتاب نباید استفاده شوند. مرمریتها معمولاً دارای رگههای زیادی میباشند که اکثر آنها به رنگ قرمز و اکسید آهن یا یکی از ترکیبات آن میباشند.